Rozhledna Korunka (47 km)

V Brdech vyrostla nová rozhledna Korunka, na kopci Červená hlína nad Řitkou. Trasa je středně dlouhá, takže úplně pro malé děti to není. Cesta vede téměř výhradně lesem, ani v létě nehrozí, že se upečete. Po cestě je několik míst k občerstvení, lze pojmout jako větší výlet. Z Dobříše vystoupejte na hřeben skoro až na Stožec a dál po hřebenové cestě k Třebízského dubu. Je to po lesních cestách a asfaltkách skoro pořád do kopce. Tím ale máte to nejtěžší na cestě za sebou a dál pojedete skoro pořád po hřebeni.

Od Třebízského dubu přes rozcestí Na Soudném, dál klidným sjezdem kolem restaurace Čunčí huba. Pokud už jste znaveni, dejte si zde něco malého či nealko pivo. Ještě nejste ani v polovině! Dál na křižovatku Na Rovinách a opět mírně do kopce na rozcestí Červený kříž. Samotný kříž stojí o 400m dále hned u cesty v zatáčce po levé ruce. Hřebenová cesta vede nad barokním areálem Skalka, zde se zastavíte cestou zpět, teď areál minete a po krátkém sjezdu křížíte silnici č. 116 do Řevnice. Na hřebeni u silnice je velké parkoviště. Proto i asfaltka na Skalku je velmi frekventovaná: chodci, kočárky, děti, cyklisté. Takže opatrně. Dál pořád po hřebeni po cyklostezce č. 8121. Přes křižovatky U Trojáků a U Šraňků. Stále lesem až na kopec Červená hlína, zde je nová rozhledna Korunka. Sem to bylo 27 km. Rozhledna je otevřena celoročně a nabízí pěkný výhled na údolí Berounky a Vltavy až do Prahy. Stavba je zajímavá i tím, že je schválně na šikmo, takže snadno získáte dojem, že padá.

Cestou zpět se stavte na poutním místě Skalka nad Mníškem. Dál stejnou cestou až na křižovatku na Rovinách, kde odbočíte na asfaltku do Kytína. Dlouhý sjezd po silničce přes kytínské louky láká ke kochání. Přesto pozor – občas se i zde vynoří auto. V Kytíně můžete poobědvat v Kytínském pivovaru či jen doplnit tekutiny. A obdivovat zdejší dřevěné sochy. Čeká vás mírné stoupání k hájovně a dál sjezd k Chouzavé a Voznici a nakonec ještě pár opravdu mírných stoupání na Dobříš.

GPX ke stažení (klikněte na odkaz pravou myší a zvolte Uložit odkaz jako…)

Třebízského dub
Rozhledna Korunka

Barokní areál Skalka
Křížová cesta na Skalce
Když v Brdech rostou borůvky
Prudce jedovatý Náprstník červený (digitalis purpurea) – k vidění na hřebenech Brd celé léto
Dřevěné plastika v Kytíně, v dáli vodník

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *