Kolem rybníků s dětmi (20 km)

Tohle je pohodová trasa na nedělní výlet s dětmi. Z Dobříše vyrazíte po žluté turistické k rybníku Bzdinka. Kolem něj po louce k lesu, kde se otevírá pěkný výhled na Dobříš. Do lesa vjedete u staré vodárny. Následuje zprvu trochu drncavější cesta přes pár kořenů, následně najedete na širokou lesní cestu. Po rovině nebo mírně do kopečka až k rozcestí před bývalým vojenským prostorem Klímkův vrch, kde vyjedete z lesa a dáte se na starou armádní asfaltku. Zde začíná cesta s kopce, provoz je minimální. Dole pod kopcem se po pravé ruce ukáže Sychrovský rybník, k němu ale nejedete. Na silnici odbočíte doprava – tady už nějaký provoz může být, tak těch 300m opatrně. Hned za prvními domy sjedete z hlavní silnice doleva na polní cestu. Ta vás dovede ke křížku a dál k Novému rybníku. Zde je pěkná zahradní restaurace Penzion Nový Rybník s vlastním pivovarem a tak zde může být první občerstvovačka se zmrzlinou a nealko pivem.

Po posilnění pokračujte po úzké asfaltce kolem výběhu pro koně. Budete dokola objíždět velký ranč Equestrans. Pod ním odbočíte doprava po polní cestě do Lhotky. Minete maličký rybník Přívaží. Ve Lhotce zahlédnete Lhotecký rybník, podjedete pod D4 a pokračujete rovně přes pole do Svatého Pole. Zde je možnost druhé zastávky na občerstvení na Statku. Opět kousek po hlavní a před starou roubenkou doleva na asfaltku ke Svatopolskému rybníku. Za hrází sjedete na polní cestu, která vede kolem Pařezitého rybníka, který je přírodní památkou a ptačí rezervací (ledňáček, volavka bílá, čáp). Pro děti by mohla být zajímavá legenda, jak rybník přišel k podivnému jménu.

Dle pověsti byl na tomto místě při šlechtickém lovu uloven jelen. Tohoto jelena měl v oblibě místní lesník, který s ním často rozmlouval a po celé roky jej ochraňoval. Před královským lovem ho však neuchránil. Když po zastřelení jelena lesník seděl na pařezu a oplakával jej, zaplavila tento pařez voda a tak vznik Pařezitý rybník. (zdroj wiki).

Polní cesta ústí na silnici č.119, po ní pojedete sice jen 300m, ale i zde opatrně. Ze silnice odbočíte doleva do lesa na červenou turistickou.. Široká lesní cesta vede až na pole nad rybníkem Strž, ke kterému sjedete po cestě po okraji pole. Hráz rybníka vede kolem Strže, místa kde tvořil Karel Čapek a kde je dodnes jeho muzeum. Pokud jste jej ještě nenavštívili, určitě se i s dětmi zastavte. Vilu proběhnete jako nic a dozvíte se i jak to je doopravdy s článkem F.Peroutky Hitler je gentleman.

Cesta pokračuje dál kolem rybníku do Staré Huti a dál kolem Huťského rybníka a hřbitova k dobříšskému zámku po hrázi Koryta do Dobříše. Na konci výletu nechte děti spočítat, kolik rybníků vlastně viděly.

GPX ke stažení (klikněte na odkaz pravou myší a zvolte Uložit odkaz jako…)

Rybník Bzdinka
Výhled na Dobříš u lesa nad Bzdinkou
Stará vodárna
Levitující strom
Křížek v poli za Rosovicemi
Polem k Novému rybníku
Cesta mezi výběhy pro koně
Po hrázi Svatopolského rybníku
Zastávka u Pařezitého rybníku
Ke Strži

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *