Studený vrch a Čtyřmezí (22 km)

Pokud chcete vyrazit na pěknou vyhlídku a máknout si do kopce, tohle je jeden z výletů. Dovede vás na rozhlednu na Studeném vrchu ve výšce 660m n.m. Trať je vhodná pro horská a trekingová kola a nastoupáte přes 350 výškových metrů.

Z dobříšského náměstí vyražte směrem do Brodců, po přejezdu potoka odbočíte z asfaltky a začnete pomalu stoupat do lesa kolem Kazatelny. Prvních 10km je stále do mírného kopce po širokých lesních cestách. Na hřebeni Brd pod Hradcem je třeba kousek popojet po silnici do Hostomic, ale hned za hřebenem se dejte do lesa vlevo – přes pěknou kořenovku až k asfaltce na Studený vrch. Z rozcestí Pod Studeným vrchem vede k rozhledně odbočka červené turistické cesty, ale ta je zpravila plná pěších turistů a navíc vede přes kameny do příkrého kopce. Na kole je vhodnější dojet na vrchol mírnou oklikou a turistickou cestu sjíždět až z kopce. Opatrně na pěší. Samotná rozhledna byla postavena v době Druhé světové války. Stavba má neobvyklý tvar – sedmistěn, kdy zdi jsou mírně prohnuté, jakoby půdorys věže tvořil sedmiramennou hvězdu. Milovníci konspiračních teorií mohou přemítat nad stavbou ve spojitosti s nacistickou zálibou v okultismu. Vyhlídková plošina je přístupná od dubna do řijna.

Ze Studeného vrhu sjeďte po červené turistické cestě po hřebeni na křižovatku Kuchyňka-sedlo, v jejíž blízkosti je Čtyřmězí. Bod, kde se sbíhají katastrální území 4 obcí: Dobříš, Hostomice, Rosovice a Buková. Tedy….samotné místo patří do katastru Pičína:). Místo je vyznačené kamenným kruhem. Nechte děti hádat, případně googlit, k čemu jsou tam miniaturní schůdky.

Ze Čtyřmezí je to do zpět do Dobříše stále z kopce. Lze zvolit několik tras po lesních cestách.

GPX ke stažení (klikněte na odkaz pravou myší a zvolte Uložit odkaz jako…)


Rozhledna na Studeném vrchu

Fotky: http://www.brdy.info/kapitoly/kuchynka.php#studeny

Další informace:

http://www.rozhlednastudenyvrch.estranky.cz/clanky/o-rozhledne-a-okoli/o-rozhledne-na-studenem-vrchu.html

http://www.brdy.info/kapitoly/kuchynka.php#studeny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *