Baroko po asfaltu (37 km)

Pokud je po dešti a nechcete se zamazat, nebo chcete prohnat silničku, tohle je zábavná trasa s 2 vrcholy: Velká Baba a Stožec. Všude je docela pěkný asfalt až na stoupání z Vižiny na Stožec. Tady je to spíše na gravel nebo obutí na Roubaix. Výlet na MTB zvládnete bez problémů. Po cestě se můžete kochat památkami na baroko. V neděli lze cestu pojmout také jako cyklistickou mši, o kostely a kapličky není nouze, vlastně nebudete míjet nic jiného.

Z Dobříše po silnici do Rosovic. Dále přes Holšiny do Bukové. Pokud je horko, z boku kapličky na návsi je pramen s užitkovou vodou.

Dále následuje stoupání lesem. Možná zjistíte, kdo je baba při výjezdu na sedlo Velká Baba. Odtud silnička klesá lesem po novém asfaltu do Hostomic. Zde můžete obdivovat Kostel Nastolení sv. Petra v Antiochii (pův. 1343, v 18. století vystavěn v dnešní barokní podobě) a sloup Matky Bolestné. A dát si na bolest zmrzlinu nebo nealko. Dál kolem nádraží po silnici č. 115 do Skřiple, kde je Kostel sv. Šimona a Judy z r. 1794. Pokračujete kaštanovou alejí do Osova. Uprostřed aleje si všimněte sochy sv. Michaela. Kolem osovského zámku dojedete ke kostelu Narození sv. Jana Křtitele z r. 1738. Pokračujete přes Osovec do Vižiny. Za obcí začíná stoupání lesními cestami, někde se starým asfaltem a někde spíše jen štěrk. Cesta na vrchol Stožce netrvá ani 20min, ale je stále do kopce. Následuje sjezd lesní asfaltkou až do Dobříše.

GPX ke stažení (klikněte na odkaz pravou myší a zvolte Uložit odkaz jako…)

Boží muka u Bukové – pohoupat a pomodlit
Náves Buková
Osvěžení – Buková u kapličky
Kaplička u Baby
Rozcestí Velká Baba
Sjezd do Hostomic
Matka Bolestná v Hostomicích na návsi
Skřipel – kostel sv. Šimona a Judy
Osov – kostel Narození sv. Jana Křtitele
Makové pole – v dáli Plešivec
Osovec – cyklodekorace
Vižina – kaple
Cesta z Vižiny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *