Vlastivědná za Balabánem (8 km)

Kousek za městem, v hájovně Obory, se narodil generálmajor Balabán. Je to výlet pro nejmenší a ještě se něco dozví. Z Dobříše vyražte do Brodců, je to po rovině a mírně z kopce, děti by to mohlo ještě bavit. Přejedete přes most, dříve zde byl jen brod, odtud jméno. Za mostem odbočte doprava ke statku. Děti uvidí venkovskou zvířenu: slepice, koně… Kolem lesní komunitní školy po silničce k dalšímu mostu a za ním opět doprava. Na křižovatce pod Vlaškou se dejte doleva k oboře Aglaia. U plotu obory doprava. Hned za stavením je informační tabule. Kdysi zde stávalo hradiště Dvorce obklopené vodním příkopem. Podle pověsti zde je ukryt zlatý poklad a v místě žil jeden z obrů, více zde.

O 50 metrů dál je druhá hájovna, před kterou je pamětní deska generálmajora in memoriam Josefa Balabána. Právě zde se J.Balabán v rodině hajného dne 4. června 1894 narodil. Balabán patřil k aktivním účastníkům odboje za 2. světové války.

Spolu s Morávkem a Mašínem tvořili legendární odbojovou skupinu Tři králové. Tři králové se pod Balabánovým velením podíleli na zpravodajské a diverzní činnosti. Vrcholem jejich akcí byly dva bombové atentáty provedené v Berlíně. První z nich 15. září 1939 úspěšně zasáhl německé ministerstvo letectví a policejní ředitelství. Druhá diverzní akce v Berlíně byla provedena v únoru 1941 na berlínském Anhaltském nádraží a byla zamířena na vlak Heinricha Himmlera, říšského ministra vnitra a velitele Gestapa, který unikl smrti jen náhodou (vlak pro technickou poruchu přijel na jiné nádraží). Dne 22.4.1941 byl Balabán po krátké přestřelce v Praze zatčen. Po zatčení byl vyslýchán a přestože byl vyšetřovateli mučen, nepodlehl, nic nevyzradil a díky dezinformacím získal čas pro Mašína a Morávka. Těm se podařilo přemístit vysílačku a pokračovat dál v činnosti. Když jako zastupující protektor nastoupil R. Heydrich a vyhlásil stanné právo, byl Josef Balabán odsouzen stanným soudem k trestu smrti. Dne 3. října roku 1941 byl za prvního stanného práva v Praze-Ruzyni popraven (zdroj wiki).

Od rodného domu je to po cestě kousek do kopečka a pak lesem dál až na Vlašku. Zde si mohou děti v dětském koutku restaurace Krmelec odpočinout a rodiče vygooglit historky o genmjr. Balabánovi. Pak už jen z kopce do Dobříše.

GPX ke stažení (klikněte na odkaz pravou myší a zvolte Uložit odkaz jako…)

Zbytky hradiště
Hradiště Dvorce – informační tabule
Hájovna Obory a pamětní deskou genmjr. Balabána
Generálmajor in memoriam Josef Balabán (foto wiki)
Pamětní deska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *